Alexander McQueen

Alexander McQueen

Lee Alexander McQueen was een Britse modeontwerper en couturier. Hij stichtte zijn eigen label in 1992 en was hoofdontwerper bij Givenchy van 1996 tot 2001. McQueen was ook betrokken bij ontwerpwerk voor Christian Dior Homme. Lees verder om meer te weten te komen over het leven van deze beroemde ontwerper. In dit artikel kijken we naar de relatie van de ontwerper met Sarah Burton, zijn rechterhand.

Sarah Burton was de rechterhand van Alexander McQueen

De creatief directeur van Alexander McQueen is geen vreemde in moeilijke situaties. De dood van de ontwerper in februari heeft veel vragen onbeantwoord gelaten. Een vraag die nooit volledig is beantwoord, is hoe Sarah Burton de erfenis van het vermaarde Britse label zal voortzetten. Sarah Burton kwam voor het eerst in het team van Alexander McQueen als rechterhand van McQueen en werkte met de overleden ontwerper tot aan zijn dood in februari.

De ontwerper had 13 jaar voor McQueen gewerkt voordat hij zelfmoord pleegde. Burton had de kans om haar stempel op zijn merk te drukken. Haar ontwerpen omvatten traditionele McQueen prints, rafelige snitten en goud borduurwerk. Burton bracht niet alleen de klassieke McQueen-stijlen opnieuw op de markt, maar ook een reeks zachte en romantische volledig witte jurken en pakken. Het duo gaf de fans de indruk dat McQueen nog leefde en werkte op Savile Row in Londen. Ze zorgden ervoor dat de koersen met 15 minuten werden uitgesteld om de fans geïnteresseerd te houden.

Na de zelfmoord van McQueen in 2010 werd Burton benoemd tot creatief directeur van het Britse modehuis. Na de dood van de ontwerper presenteerde Burton haar eerste collectie zonder McQueen, en haar ontwerpen werden geprezen voor het toevoegen van een vrouwelijke touch aan zijn kenmerkende esthetiek. Burton ontwierp ook verschillende trouwjurken voor Kate Middleton, waaronder een vloeiende satijnen japon en een avondjapon met een sweetheart halslijn en kralenceintuur.

Sarah Burton was McQueen’s rechterhand

Toen Alexander McQueen in 2010 plotseling overleed, nam Sarah Burton het roer over als creatief directeur van zijn label. Na McQueen’s dood presenteerde Burton de eerste collectie zonder hem en werd hij geprezen omdat hij vrouwelijkheid bracht in de overwegend mannelijke esthetiek van het merk. Zij ontwierp ook een bruidsjurk voor de hertogin van Cambridge, Kate Middleton, in 2011. De jurk had een volumineuze kanten rok, een hartvormige halslijn en een ceintuur van kralen.

Na de dood van haar geliefde mentor en baas, nam Burton het label Alexander McQueen over en bleef werken onder de ontwerper. Ze was erg gekwetst toen McQueen zichzelf van het leven beroofde, maar dat hield haar niet tegen. Zij nam de rol van hoofdontwerper op zich en ontwierp de prachtigste trouwjurk van het decennium voor de hertogin van Cambridge. De bruidsjurk was zo prachtig dat ze veel lof oogstte, en ze bewees dat ze de druk van haar nieuwe rol aankon.

Burton is geboren in Manchester en ging eind jaren negentig naar Central Saint Martins College of Art and Design. Na haar afstuderen, ging ze werken voor McQueen. Ze liep stage bij de ontwerper en werd al snel gepromoveerd tot hoofd van de afdeling dameskleding. Burton bleef bij McQueen tot zijn zelfmoord in 2010.

Alexander McQueen’s leven van overdaad

Hoewel veel mensen geschokt waren toen ze hoorden van de zelfmoord van Alexander McQueen, leed de artiest niet alleen. Zijn moeder had een sterke invloed op zijn artistieke visie. Ze bracht zelfs worstenbroodjes van thuis mee als hij een modeshow had. De ontwerper vertelde The Guardian in 2004 dat zijn grootste angst was om te sterven in het bijzijn van zijn moeder. Helaas overleed zijn moeder in 2004, vlak voor ze begraven zou worden.

Te midden van zijn uitbundige levensstijl, worstelde McQueen met verslavingen en raakte verslaafd. Hoewel cocaïne hem hielp zich te concentreren en zijn zelfvertrouwen te behouden, dronk hij ook regelmatig alcohol en nam hij vitaminesupplementen. Zijn buitensporige leven leidde tot een spiraal van paranoia en dwangmatig gedrag. Gelukkig heeft het buitensporige leven van Alexander McQueen ook een goede kant.

De ontwerper en Isabella Blow werden creatieve partners. Blow, de dochter van een aristocratische familie, was McQueen’s inspiratie en muze. De twee deelden een liefde voor kleren en een afkeer van andere mensen. Beiden hadden hun eigen psychologische problemen. Blow haalde McQueen zelfs over om zijn naam te veranderen in Isabella. McQueen’s buitensporige leven zou nooit compleet zijn geweest zonder de invloed van Isabella Blow.

Alexander McQueen’s liefde voor de natuur

Alexander McQueen werd zijn hele leven diep geïnspireerd door de natuur. Hij liet zich voor zijn collecties vaak inspireren door dieren als vlinders en vogels, maar ook door de contrasten tussen natuur en techniek. Bovendien liet hij zich vaak inspireren door de natuur en werkte hij samen met fotografen als Philip Treacy en Shaun Leane om deze elementen in zijn collecties te verwerken. Naast mode werden in zijn ontwerpen vaak elementen uit de natuur gebruikt, waaronder stekelvarkens.

McQueen’s design esthetiek werd beïnvloed door het primitieve wereldbeeld van de nobele wilde die in harmonie met de natuur leeft. Een van zijn vroegste collecties, Nihilism, bevatte een latex jurk bedekt met sprinkhanen. Deze collectie was geïnspireerd door hongersnood en weerspiegelde de liefde van de ontwerper voor de natuur. Modder werd gebruikt voor vele stukken, gemodelleerd naar de godheid Eshu van de Yoruba religie.

De liefde van de ontwerper voor de natuur inspireerde hem ook om antieke taxidermie uit Frankrijk te gebruiken als achtergrond voor zijn lente/zomer 2015 show. Deze stukken vormden het decor voor een Parijse catwalkshow die werd gedomineerd door een vurige oranje zon en een koele zilveren maan. McQueen’s liefde voor de natuur kwam duidelijk naar voren in de uiteindelijke collectie, die vele prachtige modellen telde. Het “McQueenCreators”-project nodigt zijn volgers uit om hun eigen foto’s in te sturen en ze deel te laten uitmaken van de wereldwijde quarantainecampagne van Alexander McQueen.

Alexander McQueen’s fascinatie voor polariteiten

Het werk van de ontwerper was vaak experimenteel, waarbij organische met niet-organische materialen werden vermengd en mens en dier in elkaar overliepen. Voor zijn “Horn of Plenty”-collectie, bijvoorbeeld, plaatste McQueen verschillende afvalstukken op de hoofden van de modellen, waaronder colablikjes, omgekeerde paraplu’s en auto-onderdelen. Hij herinterpreteerde ook op unieke wijze klassieke voorwerpen zoals schelpen en gevlochten manden.

Deze fascinatie voor polariteiten komt ook tot uiting in zijn nieuwste collectie, die geïnspireerd is op Charles Darwin’s Origin of the Species. McQueen was gefascineerd door hoe de mensheid door de eeuwen heen is gedegradeerd. Vandaag heeft de technologie, met inbegrip van de extreme ruimte-tijdcompressie die door het internet is gecreëerd, de grootsheid van de natuur vervangen. Voor McQueen ligt de toekomst van de mode in de technologie en haar polariteiten.

De ontwerper liet zich inspireren door wereldwijde invloeden en culturen, waaronder Japan, waar hij vaak kimono’s ontwierp om zijn eigen verwrongen kijk op vrouwen te weerspiegelen. Zijn werk verkent polariteiten, van natuur tot technologie tot mens en machine. Het is ook fascinerend om te zien hoe McQueen zich liet inspireren door sprookjes en griezelverhalen. Het is geen wonder dat hij een fervent fan is van polariteiten.

McQueen’s collecties waren bedoeld om mensen woedend te maken en te provoceren. Zijn flamboyante “No. 13”-collectie, bijvoorbeeld, eindigde met robotarmen die verf spoten op de witte jurk van een model. Het model werd beschreven als “agressief op een seksuele manier”. McQueen vergeleek zijn finale met de oerknal, of het moment waarop dingen ontstonden. Dit thema was aanwezig in de kleding, het geluid, de muziek en het concept.

Alexander McQueen’s samenwerkingen

Samenwerkingen met kunstenaars en muzikanten maken al lang deel uit van McQueens artistieke leven, en zijn nieuwste tentoonstelling, PROCESS, vormt daarop geen uitzondering. De tentoonstelling omvat werken van zestien kunstenaars en musici die in hun werk het lichaam, de vrouwelijkheid en het huiselijke verkennen. Interviews met McQueen en beelden van het creatieve proces zullen ook te zien zijn. De samenwerking met modeontwerper Philip Treacy, die de iconische donkere hoofddeksels voor Alexander McQueen ontwierp, is een van de meest gedenkwaardige samenwerkingen. De samenwerking van het paar vatte de geest van McQueen als merk en modeontwerper. Hun vernieuwende interpretaties van hoofddeksels, hoeden en andere kledingstukken belichaamden deze moderniteit en onverschrokkenheid. Dit zijn slechts enkele van de artiesten die met McQueen hebben samengewerkt:

Alexander McQueen heeft gedurende zijn hele carrière samengewerkt met kunstenaars en instellingen om jonge mensen aan te moedigen zich op creatief gebied te begeven. McQueen heeft restmateriaal van zijn catwalkshows gedoneerd voor studentencollecties, studieprogramma’s opgezet en een jongerenkunstorganisatie in East End gesteund. Hij heeft ook met jongeren uit Zuid-Wales gewerkt aan een zomerschool voor creatieve jongeren. En het project gaat door. Ondanks de moeilijkheden die McQueen ondervond bij het werken met hen, werd het alom geprezen.

De recente samenwerking tussen Alexander McQueen en Vestiaire Collective was het eerste luxemerk dat met het platform samenwerkte. Vestiaire biedt een service waarbij tweedehands stukken worden opgeknapt en de stukken zijn authentiek. Elk kledingstuk is voorzien van een externe NFC-tag die de echtheid bevestigt. Het programma is toegankelijk via een app of website. De app zal consumenten helpen een geïnformeerde beslissing te nemen over de echtheid van gebruikte McQueen-kleding.

Alexander McQueen online shop

De Alexander McQueen online shop is een uitzonderlijke manier om de nieuwste stijlen van de legendarische ontwerper aan te schaffen. De voor de ontwerper kenmerkende mix van kracht en breekbaarheid, gecombineerd met Italiaanse fabricage en Britse kleermakerij, creëert een collectie die zowel geraffineerd als gedurfd is in gelijke mate. Elke collectie is voorzien van het kenmerkende doodshoofdmotief van de ontwerper en biedt zowel een klassieke als een moderne esthetiek. Of u nu op zoek bent naar een avondjurk of een leren jas, u vindt het in de online shop van Alexander McQueen.

De Alexander McQueen Online Shop is bedoeld om de kledingcollectie toegankelijk te maken voor klanten over de hele wereld. McQueen’s collecties hadden vroeger thematische titels, maar deze traditie werd beëindigd na zijn dood in 2010. Latere collecties zijn uitgebracht zonder titels. De online winkel biedt meer dan 100 artikelen uit elke collectie, exclusief de accessoirelijnen en pre-collecties. De volgende lijst toont een selectie van de artikelen die in de online shop van Alexander McQueen verkrijgbaar zijn.

De damescollectie biedt een breed scala aan artikelen, van zwierige jurken tot blouses met ruches en duster jackets. De mannencollectie bestaat vaak uit T-shirts met doodshoofdprint, leren jacks en schoenen met studs. De creatieve aanpak van de ontwerper heeft hem een wereldwijde reputatie en erkenning opgeleverd. Maar dit merk biedt meer dan alleen modieuze kleding.

Alexander McQueen Sale

Als je een klein budget hebt, kan een Alexander McQueen Sale de perfecte oplossing zijn. De recente Anniversary Sale van de ontwerper gaf kortingen tot 90% op geselecteerde artikelen. Deze uitverkoop omvatte ook een beperkte collectie dameskleding. Wat je persoonlijke stijl ook is, je vindt altijd iets wat je leuk vindt voor een ongelofelijke prijs. Er zijn ook veel leuke accessoires, van tassen tot sjaals.

Herenschoenen van Alexander McQueen zijn een must-have als je van de streetwear-esthetiek houdt. Het schoeisel van de ontwerper is synoniem met Britse couture. Of u nu op zoek bent naar een sneaker voor naar kantoor of een paar leren laarzen voor een avondje uit in de stad, deze schoenen zullen indruk maken. En met zo veel stijlen om uit te kiezen, zijn ze ook een geweldig cadeau voor elke man.

Het iconische merk staat bekend om zijn moderne, romantische esthetiek die energie en kracht, vrouwelijkheid en contrasterende elementen combineert. Hun unieke combinatie van Britse kleermakerij en Italiaanse productie heeft hun status als een van de meest gewilde merken in de moderne Britse couture gevestigd. Tot de bekendste stukken van McQueen behoren opvallende avondkleding, luxueuze bovenkleding en accessoires, en hun handelsmerk, het doodshoofdmotief.

Als u op zoek bent naar een luxueus modemerk dat edgy en betoverend is, dan is een Alexander McQueen uitverkoop de place to be. De collecties van de ontwerper zijn even avant-gardistisch als betoverend. Verwacht gedurfde en kleurrijke ontwerpen, ingewikkelde details en onberispelijk vakmanschap. En met de laatste uitverkoop, kunt u de beste designer stukken tegen de laagste prijs kopen.

Het gelijknamige McQueen-label werd in 1992 opgericht door ontwerper Alexander McQueen. Hij leerde zijn kleermakersvaardigheden in de straten van Savile Row. Zijn collecties worden gekenmerkt door ongewone stoffen, provocerende concepten en uitgebreide catwalkshows. De Alexander McQueen collectie bij Neiman Marcus omvat dames- en herenkleding en accessoires, maar ook modieuze opties voor kinderen.

Titel

Nach oben