Prada

Miuccia Prada – Mode’s belangrijkste vrouw

Als je een fashionista bent, heb je waarschijnlijk gehoord van Prada. Het Italiaanse luxe modehuis werd in 1913 opgericht door Mario Prada en is vooral bekend om zijn lederen handtassen, schoenen en reisaccessoires. Het merk is ook bekend om zijn parfums, en zijn accessoirelijn omvat handtassen, portemonnees en meer. Lees verder om meer te weten te komen over het merk en hoe Miuccia Prada het heeft vormgegeven.

Miuccia Prada

De catwalkshow voor Miuccia Prada werd bijgewoond door goed opgeleide, bohemienachtige meisjes. Ze droegen bruine jassen en uniformen in oude stijl. Ze gingen ‘s avonds uit met muzikanten. De esthetiek leek nogal lelijk. Het bleek dat de meisjes te veel kunst studeerden en te weinig elegantie hadden. Maar uiteindelijk waren de jurken praktisch en elegant. Dit wil niet zeggen dat Prada gelijk had.

Geboren in 1949, werd Maria Brianchi geadopteerd door een tante in het begin van de jaren 1980. Zij bezocht de middelbare school Liceo Classico Berchet in Milaan en studeerde af met een doctoraat in politieke wetenschappen aan de Universiteit van Milaan. Miuccia Prada wilde oorspronkelijk professioneel mimespeler worden en volgde een opleiding aan het Teatro Piccolo. Na vijf jaar was ze getrouwd met Bertelli. Ze was een activiste in de vrouwenrechtenbeweging in Milaan.

De onconventionele benadering van mode door de ontwerpster leverde haar de titel “mode-onderzoeker” op. Haar stijl is non-conformistisch en daagt altijd conventies uit. In de jaren ’90 introduceerde zij “fugly chic”, een nieuwe look die de monochrome, eendimensionale presentatie van luxe schoonheden uitdaagde. In 2004 maakte zij zich sterk voor de gelijkheid van mannen en vrouwen door op de catwalk vrouwenkleren naast mannenkleren te tonen. Deze onorthodoxe benadering van mode heeft Miuccia Prada in staat gesteld de massa voor te blijven en het systeem systematisch te veranderen.

Na haar doctoraat in politieke wetenschappen trouwde Miuccia Prada met haar langjarige partner Patrizio Bertelli. Het echtpaar heeft twee zonen, Lorenzo Bertelli, een rallyrijder. De familie Prada woonde ooit in een flat waar zij geboren is. In 2014 deed het Milanese openbaar ministerie onderzoek naar hen en schikte vervolgens een belastingaanslag van 400 miljoen euro. Miuccia Prada is een hartstochtelijk verzamelaarster van hedendaagse kunst en onderhoudt nauwe banden met kunstenaars van wereldklasse.

Haar grootvader

Miuccia Prada’s privéleven en professionele carrière zijn nauw met elkaar verweven. Ze woont met haar man Bertelli in hetzelfde grote appartementencomplex waar ze geboren is. Haar broer Alberto werkt op de financiële afdeling van het bedrijf, terwijl haar zus Marina verantwoordelijk is voor speciale evenementen in de Prada winkels. Ze verzamelt ook moderne kunst en koopt stoffen in een stoffenwinkel die gaat sluiten. Miuccia Prada wordt sinds de geboorte van haar merk de belangrijkste vrouw in de modewereld genoemd.

De koper is de kleindochter van een succesvol zwart cosmeticabedrijf. Olivia Joan’s grootmoeder, Helen Johnson, stichtte Johnson Products, een succesvol cosmetica bedrijf. Olivia Joan plaatste een video van de garderobe van haar grootmoeder op haar TikTok-account en kreeg al snel 800.000 views. Olivia Joan zei dat de ketting de enige juwelen waren die ze kocht met haar grootmoeder. Toen haar grootmoeder stierf, liet zij alle juwelen van haar grootmoeder na aan haar grootvader, waaronder een Cartier halsketting.

Na haar studie politieke wetenschappen begon Miuccia Prada met het ontwerpen van accessoires voor haar familiebedrijf. Ze werd partner in de jaren 1970 en hielp het merk Prada internationaal uit te breiden. Haar grootvader was populair bij het Italiaanse koningshuis. Prada ontwierp niet alleen modeaccessoires, maar was ook een populaire keuze voor de koninklijke familie. Miuccia’s ontwerpen hebben prijzen gewonnen en zijn iconisch geworden over de hele wereld. Dit maakt haar het volgende mode-icoon.

Haar grootvader Mario Prada stichtte het modehuis in Milaan in 1913. Pas toen Miuccia Prada het bedrijf in 1978 overnam, werd het een vaste waarde in de modewereld. Haar eerste grote succes was een zwarte nylon rugzak met een driehoekig zilveren label. Sindsdien zijn haar handtassen en schoenen het middelpunt geworden van een cultus van stijlbewuste consumenten in Europa en de Verenigde Staten. Miuccia Prada controleert het bedrijf samen met haar echtgenoot Patrizio Bertelli.

Haar ontwerpen

Op 68-jarige leeftijd is zij mede-directeur van het prestigieuze Italiaanse modehuis Prada. Haar ontwerpen zijn geïnspireerd op Italiaanse filmmakers uit het begin van de jaren zestig, waaronder Antonioni. Haar eerste twee collecties waren gericht op zwart-witte jurken en onderjurken. Ocean is geïnspireerd op de films van Antonioni en is ook vandaag nog een vaste waarde in de mode-industrie. Haar inspiratie komt uit films zoals “L’Avventura”, die over haar eerste collectie ging.

Bianchi trad in 1970 toe tot het familiebedrijf Prada en leidde een van de twee overgebleven winkels. Toen haar moeder in 1978 met pensioen ging, nam zij de leiding van het bedrijf over. Zij werkte op de afdeling accessoires van het bedrijf en nam ook opdrachten aan van andere ontwerpers. Haar eerste samenwerking met Bertelli kwam er toen zij Patrizio Bertelli in dienst nam, een Italiaanse zakenman die Fratelli Prada imitaties verkocht. Uiteindelijk werkten de twee samen aan een nieuwe visie voor het bedrijf, waaronder een niet-gelabelde versie van een klassieke Prada-tas gemaakt van pocono-nylon, een stof die oorspronkelijk werd gebruikt om militaire tenten te maken.

Bertelli’s persoonlijke leven en haar carrière zijn nauw met elkaar verweven. Zij en Bertelli wonen in hetzelfde grote appartementencomplex waar ze geboren is. Haar broer Alberto werkt op de financiële afdeling van Prada, terwijl haar zus Marina verantwoordelijk is voor speciale evenementen in de winkels van Prada. De familie heeft veel interesses buiten de mode, waaronder het verzamelen van moderne kunst en het kopen van stoffen bij een stoffenwinkel die failliet is gegaan. Haar liefde voor mode en haar wens om moderne stukken te ontwerpen hebben van haar een icoon in de modewereld gemaakt.

Haar passie voor kunst komt tot uiting in het ontwerp van de iconische winkel van haar merk in Milaan. Het bedrijf staat bekend om de verfijning van zijn kleding, en de winkel is een bloeiend centrum van creativiteit. Het merk organiseert dan ook vaak tentoonstellingen met werken van hedendaagse kunstenaars. Recente tentoonstellingen waren onder meer Life is Colour van Laura Floris en een collectie van John Baldessari. Een bezoek aan de Prada flagship store zal u zeker inspireren.

Aanschaffingen van het merk

De Italiaanse luxemerken Prada en Ermenegildo Zegna hebben overeenstemming bereikt over de aankoop van een kasjmierproducent. De twee Italiaanse reuzen hebben een meerderheidsaandeel verworven in Filati Biagioli Modesto SpA, een in Montale gevestigde fabrikant die gespecialiseerd is in de productie van fijne garens. De stap geeft aan dat de Italiaanse luxegoederengigant van plan is meer dan 100 miljoen euro per jaar te investeren in de Italiaanse verwerkende industrie.

Naast de aankoop van Helmut Lang heeft Prada minderheidsbelangen verworven in andere belangrijke fabrieken, waaronder de high-end breigoedproducent Filati Biagioli. Prada heeft het afgelopen jaar in totaal 90 miljoen dollar geïnvesteerd in fabrieken en industrieterreinen, en het bedrijf is van plan volgend jaar nog eens 78 miljoen dollar in de verwerkende industrie te investeren. Prada produceert momenteel 40 procent van zijn producten in 23 eigen fabrieken en streeft op middellange termijn naar 60 procent.

Het Italiaanse luxemodehuis Prada Holding BV heeft sinds het midden van de jaren negentig een robuuste groei gekend en Bertelli is van plan het bedrijf tegen het einde van het jaar naar de beurs van Milaan te brengen, vergezeld van een nieuwe overname. De onderneming was oorspronkelijk van plan begin juli een notering aan de beurs van Milaan te geven, maar heeft de transactie uitgesteld in de hoop op betere marktvoorwaarden. De CEO zei ook dat het bedrijf zich zal blijven concentreren op zijn interne groei.

In 1999 verwierf Bertelli 51 procent van het merk Helmut Lang en later kocht hij de resterende 49 procent. Bertelli volgt een strategie van het bouwen van conglomeraten die de aankoop van andere luxemerken omvat. In augustus 1999 kondigde Prada aan dat het een meerderheidsaandeel in het modehuis Jil Sander had verworven. Het bedrijf verwierf ook Car Shoe en Church & Co. Het laatste nam het luxemerk Helmut Lang over, dat zijn producten verkoopt in warenhuizen van hoge kwaliteit.

Stijl

Sinds 1913 is Prada synoniem geworden met innovatieve stijl. Het intellectuele universum van de onderneming integreert concept, structuur en beeld om een stijl te creëren die zowel provocerend als draagbaar is. De producten van het bedrijf dagen de gangbare esthetische codes uit, combineren het mooie met het bedenkelijke en breken met de codes van de bourgeoisie. De kleding van het bedrijf is een goed voorbeeld. Of het nu gaat om schoenen of accessoires, de ontwerpen van Prada zijn te vinden in een breed scala van stijlen en prijsklassen.

Terwijl de kleding van Prada tijdloos is, hebben de accessoires een techno-chic vibe geïnspireerd op Noord-Italiaanse tradities. Deze aanpak komt tot uiting in innovatieve ontwerpen, prints en patronen. In plaats van een trend te volgen, creëren de stylisten van Prada nieuwe stijlen die de verwachtingen tarten. Zo introduceerde de mannenlijn van Prada op het hoogtepunt van het minimalisme golvende overhemden en broeken, maar schakelde later over op meer gewaagde prints.

Een ander voorbeeld van de stijl van het merk is zijn inzet voor sociale en milieuverantwoordelijkheid. Het merk investeert bijvoorbeeld in duurzame materialen en werkt samen met lokale gemeenschappen. Het merk staat er ook om bekend geen slogans te gebruiken om zijn product te promoten. Dit is ongebruikelijk voor een merk uit het topsegment, maar de stijl van Prada spreekt boekdelen over zijn engagement voor het milieu. Hieronder vindt u enkele van de meest opmerkelijke voorbeelden van hoe de stijl van Prada door zijn klanten wordt belichaamd.

Miuccia Prada, de kleindochter van een rijke leerfabrikant, was vastbesloten om het merk Prada een moderne draai te geven. Miuccia Prada was een voorstander van een moderne stijl die zich onderscheidde van de extravagante ontwerpen van andere merken. Dit droeg ertoe bij dat Prada een populair statussymbool werd. Uiteindelijk heeft Prada’s ontwerpfilosofie de mode-industrie beïnvloed. Toen de ontwerpster een jongere vrouw was, nam zij het bedrijf, zijn stijl en filosofie mee naar voren.

Prada online winkel

Als u op zoek bent naar een unieke manier om te winkelen voor luxe mode, kan Prada online shop de beste optie voor u zijn. Dit designermerk heeft een gebruiksvriendelijke website met behulpzame klantenondersteuning en de mogelijkheid om te bestellen om in de winkel af te halen of om de volgende dag te laten bezorgen. Als u niet op zoek bent naar de hoogste kwaliteit, zijn er verschillende andere opties om uw favoriete stukken te kopen. Onze online winkel biedt een zorgvuldig samengestelde selectie van klassieke en seizoensgebonden stukken voor de moderne vrouw.

Prada, gevestigd in Milaan, Italië, begon als lederwarenwinkel in 1913. Het merk werd al snel populair bij de Europese hoge bourgeoisie en was zelfs leverancier van de koninklijke familie van Savoye. Het merk werd opgericht door twee ooms van Miuccia Prada en is nu een wereldleider op modegebied. Dankzij zijn vooruitstrevende houding heeft het merk internationale bekendheid verworven.

De Prada online winkel opende zijn deuren in 2001 en is een verlengstuk van de fysieke winkel van het bedrijf. De wortels van het bedrijf gaan terug tot 1913 en het merk blijft een familiebedrijf. In de 20e eeuw bracht Miuccia Prada innovatieve mode op de Italiaanse markt, en Raf Simons trad toe tot het bedrijf als co-creatief directeur. Het resultaat is een ongelooflijke collectie van high-end designer mode voor vrouwen.

De Prada Sale is een geweldige tijd om Prada te kopen

De Prada Sale vindt dit weekend plaats, maar het is niet het einde van de collectie van het luxemerk. Prada heeft wereldwijd meer dan 600 winkels en gooit onverkochte artikelen weg om plaats te maken voor nieuwe producten. De “ugly-chic” prêt-à-porter en nylon tassen zullen ook verkrijgbaar zijn, en op de Prada website zal niet alles op één pagina te vinden zijn. In plaats daarvan zullen de voorwerpen worden verplaatst naar andere plaatsen waar de besparingen nog aanzienlijker zullen zijn.

Hoewel Prada meestal niet in de uitverkoop is, kunt u tijdens de Prada Sale diverse artikelen met korting vinden. De prijsklasse voor designer zonnebrillen begint bij $370, wat goedkoper is dan veel lentejurken. De prijsklasse voor Prada schoenen is ook redelijk, met de goedkoopste Prada pointed toe mules geprijsd onder de $ 200. De patent logo muiltjes zijn minder dan $ 500. De Prada Sale is zeker een goed moment om te investeren in een mooi stuk van Prada.

De verkoop was voor Prada ook een goed moment om zijn deelnemingen in andere luxebedrijven te verkopen. Bertelli verkocht zijn aandeel van 25,5% in Fendi aan LVMH voor slechts $295 miljoen. Ondanks de lage prijs heeft de verkoop Prada meer geld opgeleverd dan het zonder de deal zou hebben gekregen. Het bedrijf is tot op de dag van vandaag niet hersteld van het Fendi-debacle. Het is ook belangrijk te onthouden dat de Fendi-verkoop de laatste verkoop van Prada en Bertelli was.

Nadat Prada eind jaren tachtig een jaar lang een prêt-à-porter-lijn voor vrouwen lanceerde, steeg zijn reputatie immens. In de jaren negentig werd de “ugly chic”-stijl geïntroduceerd, die aanvankelijk verwarrend was voor vrouwelijke klanten, maar later een geraffineerde kijk op verlangen en mode aan het licht bracht. Als gevolg daarvan heeft Prada zich gepositioneerd als een luxueus statussymbool. Als u op zoek bent naar een grote Prada uitverkoop, ga dan zeker naar een Neiman Marcus winkel bij u in de buurt. En als u een fan bent van brillen, overweeg dan een zonnebril van Prada om uw casual look af te maken.

Titel

Nach oben