Maison Margiela

Een korte geschiedenis van Maison Margiela

Maison Margiela is een Frans luxueus modehuis dat in 1988 werd opgericht door de Belgische ontwerper Martin Margiela. Het huis staat bekend om zijn handgemaakte, op haute couture geïnspireerde collecties en produceert nu ook prêt-à-porter. De collecties van het huis zijn ook geïnspireerd door de wereld van de hedendaagse kunst. Martin Margiela heeft vele andere ontwerpers beïnvloed, waaronder Demna Gvasalia. Hieronder volgt een korte geschiedenis van het merk Maison Margiela.

Martin Margiela

Maison Margiela, vroeger bekend onder de naam Maison Martin-Margiela, is een Frans luxe modehuis. Het merk werd in 1988 opgericht door de Belgische ontwerper Martin Margiela. Het staat bekend om zijn handgemaakte, op haute couture geïnspireerde collecties en zijn invloed op de prêt-à-porter mode. Haar ontwerpen worden beschouwd als een van de mooiste en meest edgy in de hedendaagse modewereld. Lees verder om meer te weten te komen over het bedrijf en ontdek wat hen zo bijzonder maakt.

In 1988 begon Martin Margiels met het ontwerpen van dameskleding. Zijn diffusielijn, die hij omdoopte tot mm6, werd gelanceerd. Het Maison maakt ook brillen en accessoires, die in 2005 werden gelanceerd. Tijdens zijn eerste solotentoonstelling daagde hij de conventionele opvattingen over mode en kostuums uit. Hoewel zijn werk vernieuwend was, weigerde Margiela geportretteerd te worden of interviews te geven. Zijn benadering van mode droeg ertoe bij dat hij bekend werd als de “Greta Garbo” van de mode. De kleding die hij ontwierp was ongelooflijk stijlvol en hij probeerde de aandacht te vestigen op de details die de meesten van ons over het hoofd zien.

De ontwerper toonde ook zijn artistieke vaardigheden tijdens zijn carrière. Zijn eerste solotentoonstelling was in het Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam. In 2012 opende zijn flagshipstore in Londen. Margiela werkte samen met H&M aan het herwerken van archiefstukken. Naast kleding heeft hij ook een exclusieve online boetiek geopend. Hoewel het merk niet langer in Parijs is gevestigd, blijft de naam hetzelfde.

Naast kleding heeft Maison -Martin Margiela ook samengewerkt met beroemdheden. Rapper Kanye West noemde het Maison in zijn nummer “Ni’ as in Paris”. Het huis ontwierp ook een mascotte voor Kanye West’s Europese tournee in 2013.

Zijn carrière

Na het sluiten van zijn modehuis 12 jaar geleden, besloot Maison Margiela een pauze te nemen van de schijnwerpers. Hij was nooit van plan om terug te keren naar de mode-industrie. Hij kondigde echter aan dat hij een comeback zou maken als artiest. De rest van de wereld zal nu de kans krijgen om deze visionaire ontwerper te zien. Lees verder om meer te weten te komen over zijn carrière. Maar wat weet je over dit icoon?

Martin Margiela werd in 1957 in België geboren. Hij verhuisde naar Parijs in de jaren 1980. Hij werd omringd door invloedrijke jonge ontwerpers, waaronder Jean Paul Gaultier en Dries Van Noten. Hij werkte als stagiair voor Gaultier en richtte al snel zijn eigen modehuis op. Maison Margiela werd een invloedrijk modehuis dat over de hele wereld een cultstatus verwierf. Zijn werk is synoniem geworden met luxe en wordt bewonderd door modefans over de hele wereld.

Ondanks zijn roem en succes is zijn privé-leven een mysterie. In zijn filmcarrière weigerde de ontwerper zijn gezicht te laten zien en gaf hij er de voorkeur aan dat de camera zich concentreerde op zijn werk. Op die manier dwong hij de wereld hem te beoordelen op zijn werk en niet op zijn uiterlijk. Hij weigerde deel te nemen aan de celebrity-economie, waarvan het succes vaak wordt verward met talent. Deze afkeer van de schijnwerpers heeft ertoe bijgedragen dat zijn ontwerpen een tijdloze status hebben bereikt.

In de vroege collecties van Martin Margiela werden vaak gerecycleerde materialen gebruikt. Zo ontwierp hij in 1988 een collectie gebaseerd op fragmenten van gebroken borden. Vervolgens verwerkte hij deze fragmenten tot kledingstukken en vormde ze tot hemden. Een andere collectie was gebaseerd op baljurken in de stijl van de jaren 1950 die werden omgewerkt tot elegante, vloerlange jassen. En zijn nieuwste collectie voor de herfst van 2006 is gebaseerd op het idee van poppenjurken vergroot tot menselijke grootte.

Zijn invloed op Demna Gvasalia

Als Maison Margiela invloed heeft gehad op Demna Gvasalia, dan is het door haar werk. Ze creëert mode met een jeugdige, sociaal bewuste geest, door mensen op straat te vragen naar hun garderobe en de dingen die ze nodig hebben om zich comfortabel te voelen. Dit sociaal bewuste perspectief wordt weerspiegeld in haar ontwerpen. Ze levert haar ontwerpen met DHL. Zij positioneert haar merk als een collectief, organiseert shows op kleine locaties, gebruikt niet-modellen van de straat en recycleert afval en graffiti in haar creaties. Ze gebruikt tabi schoenen, een soort schoeisel gemaakt voor de straat.

Demna Gvasalia werd geboren in Georgië en opgeleid aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen. In 2010 ging ze als student aan de slag bij Maison Margiela en werkte daar drie jaar voordat ze overstapte naar Louis Vuitton. Ze zegt dat Maison Margiela een immense invloed op haar werk heeft gehad en haar blijft helpen haar eigen stijl te ontwikkelen. Ondanks haar professionele succes, erkent ze de invloed van Maison Margiela op haar werk.

Hoewel Martin Margiela zich uit de mode-industrie heeft teruggetrokken en het label dat zijn naam draagt niet in de steek heeft gelaten, is zijn geest alomtegenwoordig op de catwalks van de Parijse modeweek. Demna Gvasalia, een voormalige medewerker van Margiela, heeft de Margiela-gevoeligheid overgebracht op andere merken, waaronder Vetements en Balenciaga. De fusie van Margiela’s gevoeligheid met Gvasalia’s persoonlijke stijl is wat het merk zo belangrijk maakt.

Dit nieuwe modetijdperk werd vormgegeven door een nieuwe generatie ontwerpers, waarbij Demna’s eerste couturecollectie een mijlpaal voor het modernisme was. Ook ontzenuwde zij de kritiek dat Ikea’s haute couture tassen niet meer dan een goedkope gimmick zouden zijn. Ze schudde conventionele noties van waarde door elkaar en herdefinieerde de waarde van een object. Zij daagde de verwachtingen van de status van een model uit en herdefinieerde de betekenis van een patroon.

Zijn samenwerkingen met andere merken

Maison Margiela’s laatste samenwerking met een groot aantal andere merken is een partnerschap met sportuitrustingsmerk Salomon. De samenwerking is opvallend, in het oog springend en ronduit cool. In het verleden heeft het Franse merk samengewerkt met The North Face, Eastpak en Salomon om outdooruitrusting en kenmerkende trailrunners te creëren. Dit jaar zullen de twee merken samenwerken om kleding en accessoires te creëren die geïnspireerd zijn op de natuur.

Een andere recente samenwerking tussen Maison Margiela en sportkledingmerk Reebok is de release van de Classic Leather Tabi Decortique Low Trainer. Het nieuwe model is een lage versie van de klassieke Tabi High Leather, die in het najaar van 1983 werd geïntroduceerd. De herinterpretatie van de iconische Classic Leather-loopschoen is een knipoog naar Margiela’s Decortique-techniek, ontwikkeld door creatief directeur John Galliano.

MM6 – de diffusielijn van Maison Margiela – heeft een samenwerking met het outdoormerk aangekondigd. De nieuwe lijn is geïnspireerd op het Expedition System en de modulaire opbouw van MM6-kledingstukken. Elk stuk kan afzonderlijk of in elke combinatie worden gebruikt om de beschermende eigenschappen van elk ontwerp uit te breiden. Een capsule-versie van deze samenwerking zal verkrijgbaar zijn op 16 februari tijdens de London Fashion Week.

Het oorspronkelijke label Maison Margiela werd in 1988 opgericht door de Franse ontwerper Martin Margiela. Het merk is sindsdien omgevormd tot een beursgenoteerde onderneming. De meerderheidsaandeelhouder is de Diesel Group. Na Margiela’s vertrek bij het merk in 2000 werd het ontwerpteam geanonimiseerd en werd de merknaam overgedragen aan een ander bedrijf. Als onderdeel van de Diesel Group, blijft het merk Maison Margiela de grenzen van de hedendaagse mode verleggen met behoud van haar unieke identiteit.

Zijn weigering om persoonlijk te verschijnen

Velen hebben zich vragen gesteld over de weigering van Maison Margiela om persoonlijk op evenementen te verschijnen. De stichter van het modehuis Maison Margiela gaf geen interviews meer en vermeed zelfs gasten backstage te begroeten. Margiela, een controversieel figuur in de modewereld, gaf er de voorkeur aan zijn kleren te laten spreken. De notoir ongrijpbare ontwerper verliet het bedrijf dat hij in 2008 oprichtte zonder een buiging te maken. Ondanks het schandaal werd Margiela geëerd in een documentaire, geregisseerd door Reiner Holzemer.

Tijdens zijn leven werkte Martin Margiela als freelancer voordat hij naar Parijs verhuisde, waar hij zijn eerste stappen zette in de wereld van de haute couture. Van 1984 tot 1987 werkte hij als persoonlijk assistent van Jean Paul Gaultier. De Belgische ontwerper bewonderde het werk van Gaultier en streefde ernaar hem te evenaren. Van 1997 tot 2003 was Margiela verantwoordelijk voor de artistieke leiding van de damescollecties van Hermes. Gedurende deze tijd, bleef hij een mysterie.

Margiela’s weigering om in het openbaar te verschijnen had een ironisch effect. Hoewel hij niet persoonlijk op de catwalk wilde verschijnen, werd zijn kleding het de facto uniform van de kunstwereld, een manier om zich stijlvol te kleden binnen de strikte beperkingen van de kunstwereld. Hierdoor gingen veel mensen ervan uit dat de ontwerper zich alleen achter een masker verschool om zijn verkoop te stimuleren.

Gelukkig maakte de reputatie van het merk op het gebied van kwaliteit en innovatie hem een aantrekkelijke keuze voor de functie. Maar hij wilde niet persoonlijk verschijnen, zodat het publiek zijn toevlucht moest nemen tot het internet om hem te ontmoeten. Dit was de enige manier om een overzicht te krijgen van Margiela’s werk. Pas toen John Galliano de teugels in handen nam, besloot hij zich eindelijk op zijn werk te concentreren.

Maison Margiela online shop

Maison Margiela is een van de meest iconische modehuizen ter wereld. Het merk werd in 1988 opgericht en heeft sindsdien de harten van vele fashionista’s veroverd met zijn cutting-edge schoenen, herenkleding, dameskleding en moderne gebreide kleding. Om nog maar te zwijgen van de fantastische handtassen en juwelen die het label een internationale reputatie hebben bezorgd. Maar wat maakt Maison Margiela zo speciaal?

Deze Belgische ontwerper is het creatieve genie achter Maison Margiela. Terwijl veel ontwerpers zich concentreren op het creëren van haute couture looks, geeft John Galliano de voorkeur aan een meer draagbare look. Zijn moderne elegantie heeft een vleugje extravagantie en is voorzien van gedurfde details. In de online-shop van Maison Margiela vindt u enkele van zijn mooiste stukken, van de meest eenvoudige tot de meest uitgebreide. Van eenvoudige blouses tot gedurfde avondjurken, je vindt het juiste Maison Margiela stuk hier.

Velen associëren Maison Margiela met de techniek van de deconstructie, maar het merk hanteert ook een modernere benadering van mode. Sinds Galliano in 2014 het roer overnam als creatief directeur, is het merk doorgegaan met het ontwerpen van iconische stukken zoals de ‘Replica’-sneaker en de ‘Glam Slam’-tas. Galliano’s kenmerkende dramatische stijl zet de erfenis van Margiela voort met behoud van de avant-gardistische esthetiek van het merk.

Winkel de nieuwste collecties in de Maison Margiela Sale

Als je van vintage designer mode houdt, kijk dan eens naar de Maison Margiela Sale. Deze collecties bevatten enkele van de meest begeerde stukken uit de archieven van het atelier. Van jeans tot button-ups en truien, je vindt hier precies wat je nodig hebt. Blader door de selectie hieronder en u bent een stap dichter bij het bezit van een stuk uit het atelier! Maison Margiela werd in 1988 opgericht door de Belgische ontwerper Martin Margiela en staat bekend om zijn onconventionele ontwerptechnieken en hoogwaardige luxe mode.

Als je op zoek bent naar een koopje, kijk dan eens naar de Maison Margiela Sale. Met tot 40 procent korting op luxe artikelen, kunt u veel geld besparen. Maison Margiela artikelen zijn niet goedkoop, dus 40 procent korting is een aanzienlijk bedrag. De besparingen zijn echter elke cent waard, omdat u zult merken dat de artikelen hun waarde behouden, zelfs nadat u ze hebt gekocht. Mis deze kans niet, want hij is maar korte tijd geldig!

In de Maison Margiela Sale vind je alles van leren jassen tot designer jacks. Dit is de beste plaats om een koopje te vinden. Hier vindt u designerjurken, jassen, truien en nog veel meer voor minder dan u zou verwachten te betalen. Je vindt er ook schoenen, accessoires en kleine lederwaren van Maison Margiela. Dit in Parijs gevestigde merk is vooral bekend om zijn vooruitstrevende esthetiek, het resultaat van een unieke benadering van het opnieuw uitvinden van silhouetten. Het modehuis wordt geleid door John Galliano, die eerder werkte voor Christian Dior en Givenchy.

Titel

Nach oben