Karl Lagerfeld

Het leven en de tijden van Karl Lagerfeld

De Frans-Duitse ontwerper Karl Lagerfeld was een multigetalenteerd kunstenaar, mode polyglot en kunstkenner. Hij werd vooral bekend door zijn beruchte “Pink Puff”-jurken, maar zijn talent strekte zich uit over verschillende terreinen. Van kunst tot fotografie, hij had oog voor beide. Zijn collecties waren dan ook vaak cultuuroverschrijdend en bevatten zowel unieke als zeldzame stukken.

Hij was een Frans-Duitse ontwerper

In zijn jonge jaren studeerde Karl Lagerfeld mode in Parijs en wilde hij toetreden tot de Franse haute couture-industrie. Na de Tweede Wereldoorlog was Parijs het mekka voor vrouwen om de laatste mode te dragen en de nachtclubs zaten vol met modieuze vrouwen die de nieuwste stijlen droegen. In de couture salons streden rijke vrouwen uit verschillende landen om de titel van best geklede vrouw. Na zijn mode-studie aan het Parijse Instituut voor Mode, dompelde Karl Lagerfeld zich onder in de wereld van de haute couture.

Geboren in Hamburg, Duitsland, verhuisde Karl Lagerfeld naar Parijs toen hij slechts 14 jaar oud was. In 1954 won hij de vachtprijs bij de wedstrijd van het Internationaal Wolsecretariaat. In dezelfde competitie won Yves Saint Laurent in de categorie cocktailjurken. De twee ontwerpers werden goede vrienden en Lagerfeld begon voor hen te werken in 1956. Hij werkte als leerling bij Balmain en werd later aangenomen om jurken voor het merk te ontwerpen. Zijn talent voor mode werd al snel erkend toen hij samenwerkte met H&M en Maison Margiela.

In de jaren tachtig richtte Lagerfeld zijn eigen label op. Hoewel hij twee keer zo oud was als veel van zijn collega’s van de laatste decennia, produceerde hij meer dan vijftien bundels per jaar en kreeg hij overwegend positieve kritieken. Zijn samenwerking met het modehuis Chanel, opgericht in 1896, katapulteerde het terug naar de voorste gelederen van de haute couture. Naast de tweedpakken van Chanel mengden zijn ontwerpen vaak straatstijlleningen met het erfgoed van Chanel.

Hij was een mode polyglot

Ondanks zijn Duitse afkomst heeft Karl Lagerfeld naam gemaakt als Frans modeontwerper. Hij was wereldwijd beroemd en werd in zijn geboorteland Frankrijk vaak door fans overvallen. Hij stond er zelfs om bekend de show te stelen van andere modeontwerpers op feestjes. In 2013 werden de aforismen van de beroemde modeontwerper gepubliceerd in het boek “The World According to Karl”.

Karl Lagerfeld, een mode polyglot, las verschillende talen en tekende zijn eigen ontwerpen. Hij werkte bij Fendi, Chanel en zijn eigen gelijknamige label voordat hij in 1984 zijn eigen huis oprichtte. In zijn latere jaren was hij een onvermoeibare merkenpolyglot, ontwierp 14 collecties per jaar en werkte aan speciale projecten voor andere bedrijven. Hij werkte zelfs als bijberoep als politiek cartoonist voor de Frankfurter Allgemeine Zeitung.

De man achter Chanel en Saint Laurent was ook een oogverblindende persoonlijkheid. Hoewel hij beweerde introvert te zijn, had hij intieme relaties met prinses Caroline van Monaco, de voormalige Franse First Lady Bernadette Chirac en Nicole Kidman. Karl Lagerfeld verafschuwde pretentieusheid en zei in een interview in 2003 dat alle ontwerpers kleermakers waren. Hij had ook een hekel aan retrospectieven en aan mensen die mode als kunstvorm beschouwden.

Hoewel hij in Hamburg werd geboren, was zijn echte geboortenaam Karl Otto Lagerfeldt. Zijn vader, Otto, was een rijke manager van de Duitse tak van de American Milk Products Company. Hij trouwde met zijn tweede vrouw, Elisabeth Bahlmann, en zijn moeder Thea was zijn stiefmoeder. In zijn jonge jaren groeide Lagerfeld op met een fantasierijke geest, ambieerde hij het beroep van striptekenaar en was hij polyglot. Hij sprak vloeiend vier talen.

Hij was een criticus van haute couture

Wijlen Karl Lagerfeld, een modeontwerper, was een criticus van haute couture. Als jonge man werkte hij bij het modehuis Jean Patou. Op twintigjarige leeftijd werd hij benoemd tot art director. In de volgende vijf jaar ontwierp hij een aantal couturecollecties en ontwikkelde hij een indrukwekkend repertoire van esthetiek en vaardigheid. Zijn carrière werd geprezen als een renaissance van de couture, en in 2008 kreeg hij de Couture Council Fashion Visionary Award van het New York Fashion Institute of Technology.

Ondanks zijn kritiek op de haute couture, treden veel mensen in zijn voetsporen. Een van zijn grootste successen was de creatie van de beroemde Chanel parfums. Hij heeft een reputatie voor het creëren van connecties en het tot leven brengen van mode. Zijn opmerkingen over het lichaam van vrouwen zijn echter niet alleen kleinzielig, maar ook zeer verwerpelijk. En hoewel zijn carrière als modeontwerper wordt bepaald door zijn werk, zijn zijn opmerkingen zeer verontrustend.

Hoewel hij een criticus van de haute couture was, omarmde hij de modewereld en reageerde hij op de komst van de massaproduktie van haute couture. Zijn show in het Metropolitan Museum of Art in de jaren tachtig was een sensatie, en hij wist hoe hij hype en imago in zijn voordeel moest gebruiken. Hij stuurde modellen de catwalk op, gekleed in merkartikelen. Hij ontwierp ook een Chanel supermarkt die het unieke vakmanschap van de Franse ateliers in de kijker zette.

Hij was een kenner van kunst en antiek

Wijlen ontwerper Karl Lagerfeld was een hartstochtelijk verzamelaar van kunst en antiek, met een bijzondere belangstelling voor Franse kunst. Hoewel zijn laatste woning was ingericht in de Duitse stijl van de jaren 1920, bleef de ontwerper openstaan voor andere stijlen. Hij hield bijvoorbeeld van de felle kleuren van de Memphis Group en werd een grote fan van hun geestige en leuke ontwerpen in de jaren 1980. Later richtte hij zich op de 18e-eeuwse Franse decoratieve kunst, die hij zag als het summum van elegantie en moderniteit.

De jonge Lagerfeld studeerde mode in Parijs en was gefascineerd door avant-garde stijl. De naoorlogse periode was een tijd waarin vrouwen werden aangemoedigd zich op te doffen en de nachtclubs zaten vol stijlvolle vrouwen in de laatste mode. De couture salons waren vol met rijke vrouwen van over de hele wereld die streden om de titel van best geklede vrouw. Het was een tijdperk van extreme mode, en Lagerfeld had er zijn oog op laten vallen.

Tijdens zijn carrière was Lagerfeld creatief directeur van het beroemde Franse modehuis Chanel. Hij was ook eigenaar van twee andere modehuizen, Fendi en Dior, en had zijn eigen gelijknamige modelijn. Als kenner van kunst en antiek had Lagerfeld een voorliefde voor 18e-eeuws Frans meubilair en kunst. Hij gaf de voorkeur aan kaarsen boven elektriciteit, at van Meissen borden en liep over een tapijt in Lodewijk XV-stijl.

Hij was een eigenwijze man

De modeontwerper was een populaire figuur tijdens zijn leven, en hij was vaak een bron van interessante grappen en observaties. Zijn carrière begon met een tijdschriftomslag, en later werd hij zelf een wereldwijd icoon, en publiceerde zelfs een boek over gewichtsverlies. Het belangrijkste aspect van Lagerfelds persoonlijkheid is echter dat hij zeer eigenzinnig was. Zelfs als je het niet eens was met zijn mening, kon je rekenen op citeerbare momenten uit zijn boeken en toespraken.

De ontwerper was ook een criticus van de #MeToo beweging. Hij zei tegen drie modellen dat ze “naar een nonnenklooster moesten gaan als ze niet wilden dat hun broek omlaag werd getrokken”, verwijzend naar beschuldigingen van seksuele intimidatie door creatief directeur van Interview Karl Templer. Lagerfeld was berucht om zijn uitgesproken mening over het lichaam van vrouwen, en zijn scherpe opmerkingen werden beschreven als politiek incorrect, respectloos en groter dan het leven.

Als een van de meest invloedrijke figuren in de mode-industrie, was Karl een productieve, eigenzinnige man die erin slaagde een kwijnend merk nieuw leven in te blazen en er een niet te stoppen trein van te maken. Zijn leven en carrière omspannen de hele modewereld. Hij had een diepgaande invloed op de industrie, wat tot uiting kwam in zijn trouwe aanhang en de adoratie van beroemdheden. Hij zal gemist worden door de mode-industrie. Zijn dood is een grote klap voor allen die van hem hielden en zijn werk eerden, maar er zijn veel eerbetonen aan hem in de industrie.

Hij had een veelzijdige carrière

Karl Lagerfeld was niet alleen mode-ontwerper, maar ook fotograaf. Hij begon te fotograferen in zijn vroege twintiger jaren, fotografeerde campagnes voor zijn modelabel en redactionele stukken voor tijdschriften. De resultaten van deze fotoshoots werden door Steidl gebruikt in kunstboeken. Hij gebruikte zijn fotografische vaardigheden om zich op verschillende manieren uit te drukken, onder meer door de wereld om hem heen te verkennen met onderwerpen die varieerden van landschappen tot architectuur. Zijn werk omvatte ook zelfportretten en naakten van modellen.

Ondanks zijn uitgebreide carrière als ontwerper, was hij ook bekend en geliefd onder zijn vakgenoten. Hij was creatief directeur van Fendi, breidde de bontlijn van het merk uit en richtte zijn eigen gelijknamige label op. Het merk werd geprezen als “intellectueel verfijnd”. Hij heeft talrijke boeken over mode en design geschreven en samengewerkt met kunstenaars als Helmut Lang, Peter Lindbergh en Madonna.

Geboren in Hamburg, kon Karl Lagerfeld zijn internationale carrière in een relatief korte tijd lanceren. Hoewel hij de zoon was van een succesvolle Zweedse zakenman, bracht hij een relatief beschermde jeugd door en werd hij opgeleid in het Frans en het Engels. Zijn moeder Elizabeth was een veeleisend persoon die zijn ijzeren wil vormde. Zij stierf in 1978, maar de ontwerpster bleef een belangrijke kracht in zijn leven.

De Karl Lagerfeld online shop

Als u geïnteresseerd bent in mode, vindt u in de Karl Lagerfeld online shop vele fantastische stukken voor uw garderobe. Karl Lagerfeld is een legende in de modewereld en zijn collecties worden al decennia lang bewonderd. Karl Lagerfeld’s lijn is synoniem met elegantie en helderheid. Van zijn business wear tot zijn caftans, u vindt altijd een stuk dat past bij uw levensstijl en persoonlijke stijl. U kunt de designerstukken van hoge kwaliteit in verschillende winkels kopen, waaronder het exclusieve Farfetch.

De Karl Lagerfeld online shop biedt een breed scala aan stijlen en prijsklassen. De collectie omvat confectiekleding, schoenen, brillen en accessoires. Het staat bekend om zijn unieke stijl en hoogwaardige materialen. De Karl Lagerfeld Paris online shop heeft ook dagelijks speciale aanbiedingen op geselecteerde artikelen. Zodra u uw keuze hebt gemaakt, kunt u winkelen bij het luxelabel tegen betaalbare prijzen. U kunt veel geld besparen en de schoenen van de ontwerper tegen betaalbare prijzen kopen.

Van sportschoenen tot formele kleding, Karl Lagerfeld biedt een breed scala aan stijlvol schoeisel om uw look compleet te maken. Van klassieke leren enkellaarsjes tot comfortabele muiltjes, je vindt het hier allemaal. Een paar sneakers maken uw look af, en het logo van het merk geeft elk stuk een modieus accent. Of u nu online winkelt voor uw dagelijkse look of op zoek bent naar een uniek cadeau voor een speciaal iemand, u vindt zeker het perfecte paar schoenen of accessoires.

Karl Lagerfeld Sale

Een nieuwe veiling van Sotheby’s is begonnen: de Karl Lagerfeld Sale. Deze veiling bevat de persoonlijke bezittingen van het beroemde mode-icoon. Tot de collectiestukken behoren een jasje van Dior Homme (startbod: 1.800 euro), een dinerjasje van Gianni Versace, een ballonhondje van Chanel en bagage van Goyard. Elk stuk heeft een minimumwaarde van 7.000 euro. U kunt tot 75.000 euro bieden voor een van deze stukken.

Een van de beroemdste collecties die Karl Lagerfeld ooit ontwierp, is de Memphis-collectie. Deze collectie staat bekend om haar casual, chique esthetiek en hoogwaardige materialen en is een must-have voor elke fashionista. De collectie omvat ook klassiekers zoals biker waistcoats en blazers met geborduurde kragen. U kunt zelfs een horloge kopen dat geïnspireerd is op het geluksgetal van de ontwerper: 7.

Titel

Nach oben